Svake nove godine smo skloni postavljanju ciljeva i donošenju odluka. Za mnoge od nas ovo uključuje zdravlje i dobrobit. Prostor bez nereda poboljšava naše raspoloženje, smanjuje stres i pruža osećaj zadovoljstva. Stoga, imati čisto i organizovano okruženje, bilo kod kuće ili na poslu, pomaže našem mentalnom zdravlju i blagostanju.

Ako ste ove godine odlučili da imate uređenije i čistije okruženje, evo tri naša najbolja saveta.

  1. Napravite mesto za sve

Organizacija se uglavnom zasniva na tome da ima mesta za sve. Jednostavnije je održavati područja čistim i organizovanim ako postoji jednostavan način za odlaganje predmeta. Koristite kante, nalepnice, fioke i organizatore da biste stvorili mesto za predmete koji stvaraju nered u vašem domu.

Zapamtite da je ponekad najbolja lokacija za neke stvari smeće! Odredite pravila kako će se postupati sa određenim predmetima, poput pošte u smeće, veša u korpu ili slučajnog smeća u određenu fioku.

  1. Unajmite uslugu čišćenja

Ako je čišćenje jedna od vaših rešenja i nije vam omiljena stvar ili ako nemate vremena, razmislite o profesionalnoj službi za čišćenje. Mnogi ljudi smatraju da je pristupačniji od očekivanog i pomaže u održavanju viših standarda čistoće.

Usluga čišćenja vam daje vreme da se usredsredite na druge rezolucije, odnose ili područja čišćenja i organizacije kojima je potrebna veća pažnja. Dopustite im da se nose sa rutinskim stvarima poput čišćenja, brisanja, usisavanja, brisanja prašine i čišćenja kupatila dok organizujete datoteke, sortirate ostavu ili obavljate druge detalje čišćenja i organizovanja.

  1. Napravite listu

Napravite listu svih projekata čišćenja i organizovanja koje želite da ostvarite. Utvrdite šta je najvažnije i sa čime treba da se bavite ili šta se može imenovati. Koristite svoju listu da biste vodili kompaniju za čišćenje kako biste bili na istoj stranici. Spisak takođe može prikazati napredak postignut dok se stvari prekrižavaju tokom godine.

Neke stavke na vašoj listi će se neprekidno ili periodično čistiti, a organizovanje i ostalo vršiće se u određenim intervalima. Na primer, na vašoj listi se mogu naći godišnje ventilacioni otvori, kvartalno uklanjanje prašine sa stropnih ventilatora ili podnožja i svakodnevno pranje posuđa ili veša. Zabeležite ova vremena na listi kako bi vam pomogla da ostanete na vrhu onoga što želite da uradite i budete bolje pripremljeni za postizanje svojih ciljeva.

Saveti za higijenu i čistoću 2021