Činite sve što možete da vaša porodica bude zdrava. A vaš dom je srce svega toga.

Ali da li bi vaš dom mogao da ima klice i bakterije na mestima za koja ne znate?

Kratak odgovor – da. Na površini, vaš dom može izgledati čisto, ali često postoje propuštena područja koja mnogi ljudi ni ne pomišljaju na čišćenje.

Pa, gde se kriju ove klice? Pogledajmo 8 skrivenih mesta koja potajno čine naše kuće prljavim domovima.

Držač četkice za zube

Nakon što ste potrošili vreme i razmišljanje birajući savršeni držač četkica za zube kako biste upotpunili dekor vašeg kupatila, verovatno od tada niste previše razmišljali o tome. Zašto bi? Dobro služi svojoj svrsi.

Ali vaš lepi držač četkica za zube možda krije prljavu tajnu.

Voda teče niz četkicu za zube i sakuplja se na dnu držača. To pruža savršeno vlažno leglo za rast klica iz usta i bakterija u vazduhu (toaletna vodena magla).

A ako više od jedne osobe deli držač četkica za zube, mogli biste deliti i klice.

Držač četkica za zube redovno ubacite u mašinu za pranje posuđa. Ili ga operite vrućom vodom i sapunom dva puta nedeljno kako biste sprečite klice.

Sunđeri i krpe

Ne biste pomislili da sam predmet kojim koristite za čišćenje može da krije leglo bakterija. Ali u stvari, vaši sunđeri i krpe su najprirodniji predmeti za to.

Bakterije i buđi mogu se pokupiti sunđerom ili krpom dok čistite. A nakon što očistite i raspremite dom, možete ponovo proširiti u svojoj kuću kada ga ponovo upotrebite za čišćenje.

Dobra je ideja da vlažne sunđere stavite u mikrotalasnu dva minuta jednom dnevno, a obavezno zamenite svake dve nedelje.Krpe ubacite u mašinu za pranje veša koristeći vrelu vodu nakon upotrebe.

Kvake

Kvake za šporet su još jedan predmet u vašoj kući koji ne privlače puno pažnje. Pored toga što su zaštita za bebe, čini se da uopšte ne predstavljaju opasnost.

Ali u stvari, kada dodirnete hranu, posebno sirovu hranu, a zatim dodirnete dugmad šporeta, prenosite bakterije, buđi i druge štetne patogene. A kada se

vratite da biste ponovo dodirnuli dugmad, ti patogeni se vraćaju u vaše ruke, što može biti lose za vas i vašu porodicu.

Čistite dugmad šporeta jednom nedeljno. A ako ih možete ukloniti, još bolje I dobro ih natopite vrućom sapunicom

Aparati za kafu

Nedavno se vode polemike o prljavim aparatima za kafu u putničkim avionima. Ali da li ste smatrali da isti problem može biti i u vašoj kuhinji dok razgovaramo?

Rezervoar za vodu u vašem aparatu za kafu je leglo za buđ i bakterije. U mašinu ulazi iz same vode ili iz vazduha. Tada mu vlažno okruženje omogućava rast.

A ako se ne čisti često i dobro, ti patogeni kapnu u lonac za kafu i završe u šolji.

Uvek operite uklonjive delove mašine nakon svake upotrebe. I dubinski ga očistite jednom mesečno.

Posude za hranu za kućne ljubimce

Naši kućni ljubimci su naša porodica. Hranimo ih najboljom hranom za kućne ljubimce koju možemo. Ali serviramo li tu hranu u najčistijoj posudi? Većina nas bez puno razmišljanja dopuni posudu za hranu i vodu svog ljubimca. Ali koliko puta ste ga ponovo koristili pre pranja? I razmislite o tome … da li znate gde su bila usta vašeg ljubimca pre nego što ih zabode u posudu sa hranom?

Stara hrana, stajaća voda, štetočine i bakterije iz usta vašeg ljubimca učiniće od njihove stanice za hranu igralište za klice i bakterije.

Kuhinjski sudoperi

Svakako, često trljamo kuhinjske površine. Hrana i piće su česti posetioci naših šankova, pa znamo da ih održavamo čistima. Ali kada ostaci od jela i pića završe u našem sudoperu, da li o tome razmislite?

Prljavo posuđe, sunđeri i vlažno okruženje je omiljeno mesto bakterija i klica.

Budući da sapun i voda dodiruju vaš sudoper, ne znači da je čist. Ribajte stranice i dno dva puta nedeljno. Zatim jednom mesečno, upotrebite malo belila i vode za pranje odvoda.

VC četka

Evo još jednog savršenog primera alata za čišćenje koji nije tako čist. Toaletne četke su poznate po tome što se naviknu, a zatim se zaglave natrag u držač dok ne dođe vreme za ponovno ribanje. I dok čeka, sve one klice i bakterije pokupljene iz toaleta i dalje rastu. Najbolji mogući način da se izbegne prljava četka za toalet je upotreba četki sa glavama za jednokratnu upotrebu. Sve što treba da uradite je da jednom koristite glavu za čišćenje, a zatim bacite klice i bakterije s njom.

Ako ne, često natapajte četku u vruću sapunicu. Možda ne bi bila loša ideja da upotrebite i neko sredstvo za izbeljivanje. I često menjajte četku.

Kvake i prekidači za svetlo

Logično je da neke od dodirivanih površina vašeg domaćinstva mogu biti najprljavije. Ipak, malo od nas razmišlja da obriše kvake i prekidače za svetlo kada dođe vreme za čišćenje. Sve što vaša porodica dodirne tokom dana može na ove površine preneti klice i bakterije. A kada sledeća osoba ode da upali svetlo ili otvori vrata, tada je izložena tom patogenu.

Dobra higijena ruku je odličan način za borbu protiv ovog problema. Pranje ruku vodom i sapunom tokom dana ne samo da održava čistim kvake i prekidače za svetlo, već i vašu porodicu zdravijom. Ali uvek se vratite i obrišite ove površine. Nikada ne možete biti previše sigurni kada je u pitanju dobrobit vaše porodice.